tirsdag den 12. februar 2013

Ud af skabet som madblog!

Den senere tids udvikling kulminerer nu endelig med et fuldblods mad indlæg endda med ægte palæstinensiske opskrifter med - hvad det betyder skal vi snart komme ind på. Hvis I ikke har læst Rikkes seneste blogindlæg http://kanvisafafred.blogspot.co.il/  så gør det endelig for dér har i indledningen og oversigtsinfo og ikke-mad-billeder fra vores tur til Betlehem i fredags. Kort fortalt var vi på besøg på en palæstinensisk kvinde med muskelsvind i en af de 3 flygtninge lejre der er i Betlehem. Med flygtningelejr er det essentielt at forstå at vi ikke taler om primitive teltlejre men om et meget tæt bebygget beboelseskvarter opført (vil jeg tro) ret kort tid efter Israels oprettelse tilbage i 1948 hvor omkring 70.000 palæstinensere blev fordrevet (øh eller flygtede/ smuttede frivilligt vil nogen mene) fra deres hjem fordi deres land og hjem lå indenfor the green line - FNs opdeling fra 1948. Disse flygtninge (hvoraf der bor 2-3 mio i Jordan og vel omkring et par millioner rundt omkring i andre lande er et af de helt store stridsspørgsmål og var en af grundene til sammenbruddet af Camp David forhandlingerne med Bill Clinton som mægler i år 2000. Flygtningene vil jo gerne vende hjem men der er ikke plads i det land som jeg som et politisk statement næsten altid kalder Palæstina (og i modsætning til mange andre ikke bare Vestbredden). Israel vil ikke lukke dem ind (heller ikke til Palæstina - for man kan ikke komme til Palæstina uden at skulle igennem Israel) og de kan ikke få statsborgerskab i blandt andet Jordan fordi de ville være en demografisk bombe under kongens magt. Hov nu blev det til politik og historie i stedet for mad - ih også altså - nå men flygtninge lejren L'Azze (Gaza) er et slidt sted, med smalle gyder og skrald i gaden men som sådan ikke ubehageligt og meget pænt og stort hus kvinden havde. Menuen stod på det udbredte Hummus og Fallafel og så noget sært noget som måske (eller måske ikke) hedder Fate - en slags brød suppe. Opskrifterne på Hummus og fallafel kommer her - som sagt på ægte Palæstinensisk vis - hvilket betyder så meget på slump at det er lidt besværligt for selv undertegnede helt at gennemskue tingene - men hvad dælen; prøves det skal det så kast jer da ud i det og send mig gerne info om hvordan det gik - det smagte i hvert fald fantastisk. Det er egentligt lidt sjovt for Hummus betyder bare kikærter - nemt og enkelt. Vi fik ikke taget så mange billeder af processen så her kommer opskriften bare - var positivt overrasket over at der faktisk slet ikke er olie i.
Hummus
1)      Kikærter lægges i blød natten over i koldt vand
2)      Derefter koges de i 1 time i rigeligt vand
3)      Hummussen kan enten laves i Blender eller ved håndkraft i en morter – den bliver mest glat i en blender.
4)      1 kop kikærter blandes i blenderen med
a.       ½ spiseske salt
b.      ½ kop vand – der kan tilsættes mere løbende afhængig af hvilken konsistens der ønskes
c.       ½ kop Tahina (Tahin; sesamfrøpasta; kan fås hos nogle ”etniske” (øhh ikke politisk korrekt) grønthandlere eller eks. I Kvickly/Føtex af mærket Urtekram)
d.      2 spiseskefulde citron – foretrækkes hummussen mere syrlig kan man bare tilsætte mere citron (man kan bruge citron syre i stedet - men tjek lige med nogen der ved noget om kemi at det ikke er noget giftigt noget du bruger)
Det hele blendes glat med enten almindelig blender eller stavblender og smages til. Kan pyntes med lidt krydderier såsom spidskommen, paprika, eller hakket frisk persille og et skvæt god olivenolie. Nogen putter græsk yoghurt/creme fraice i for at gøre konsistensen mere luftigt men det er ikke Palæstinensisk autentisk.


Kikærter koges
  
Falafel – stor portion lavet på slump 

Blendede kikærter, løg mv og Persille. Det lidet spændende udseende underbygger bare teorien om at alt er sjovere hvis man frituresteger det!
 
Kikærter blødgjort i 24 timer (mit gæt er cirka 1 kilo i blødgjort tilstand)
2 fed hvidløg
1 løg
1 kop frisk persille
Salt
Peber
Falafel krydderi /spidskommen, tørret koriander, ingefær (tørret) kommen frø,
1 spiseske Bagepulver
1 kop vand (hældes i lidt efter lidt og der skal måske tilsættes lidt ekstra)
-          Ekstra forslag; chili, citron, eller andre krydderier – afhængig af hvad man godt kan lide.
1)      Skær persillen i stykker så den nemmere kan blendes og blend den sammen med kikærter, vand, hvidløg og løg
2)      Hæld evt. mere vand i afhængig af om blenderen kan få det hele til at blive blendes. Konsistensen skal være som en ok fast grød til sidst.
3)      Krydres med falafelkrydderi (eller en blanding af de krydderier der er nævnt ovenfor)– og cirka 1 spiseske bagepulver så det hæver lidt. 
 
4)      Skal lige stå 10 min.
5)      I en pande/gryde/frituregryde-ting varmes olie op så det ligger i cirka 4 cm. dybde. Det kan være majsolie eller andet friture-velegnet olie – dvs. IKKE olivenolie.
6)      Falaflerne formes med to skeer eller en ”falafel-maskine” og placeres forsigtigt i den skoldhede olie hvor det begynder at syde og boble. 
Sådan her - pas på nallerne!

7)      Skal måske lige vendes i løbet af de cirka 3-4 minutter de er i olien – dvs. du skal holde øje med dem!
8)      Tages op med hulske når de er godt gyldenbrune og helt sprøde på hele overfladen – tjek evt. med en af dem om den er gennemstegt og smager godt – det kan jo være der skal tilsættes mere af noget krydderi.
9)      Mellem formningen af hver falafel dyppes skeerne i en kop med olie (IKKE vand, da det vil give ballade med den varme olie).
 




Spises med pitabrød/fladbrød, Hummus, og finthakket salat (tomat, agurk, løg, forårsløg, spinat, syltede ting – faktisk lige hvad du har lyst til) – lav eventuelt også en chili salsa eller lignende så der også er noget spicy til.

Velbekomme blev der sagt - Nu har vi fået blender i lejligheden så det skal helt sikkert prøves - men det virker lidt skørt at lave selv når man i Betlehem kan få et pitabrød med salat og falafel for 4 NIS - hvilket svarer til 6 kroner - og så alligevel kommer mormoderen op i mig; det er nu altså bedst når det er hjemmelavet. 
Næste gang jeg skriver er jeg forhåbentlig mere udhvilet end det er tilfældet pt for torsdag morgen klokken 6 drager Rikke og jeg mod syd til Jordan - walla jeg glæder mig! Hold varmen Homies ;.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar